Kas teadsid, et Eesti kodumajapidamistes tekib aastas 70000 tonni toidujäätmeid, millest toidukadu moodustab 36% ehk ligi 25000 tonni.
Toidujäätmed on kõik toidu tarbimisel tekkivad jäätmed, nii toidukadu kui mittesöödavad jäätmed nagu kartulikoored jne.
Toidukadu ehk raisatud toit on aga mistahes algselt inimtarbimiseks mõeldud toit või toiduaine, mis mingil põhjusel jääb inimtoiduna tarbimata
Kui viia toidukadu rahasse, siis Eesti kodumajapidamistes raisatakse 63 miljoni euro väärtuses toitu aastas.
Ülekaalukaks toidukao tekkimise põhjuseks kodudes on toidu või toiduainete riknemine. Seda seetõttu, et ostetakse ja valmistatakse liiga palju ning ei osata õigesti säilitada.
Kõige enam ehk 35% visatakse ära valmistoidu jääke (putru, suppi jne) ligi 9000 tonni aastas.
16% ehk ligi 4000 tonni visatakse ära marju ja puuvilju.
Samuti 4000 tonni läheb kodumajapidamistes äraviskamisele piimatooteid ja mune.
3000 tonni ehk 12% visatakse minema köögivilju ning 2000 tonni ehk 8% läheb prügikasti pagaritooteid.
5% ehk 1200 tonni läheb raisku liha ja kalatooteid ning 1% ehk 500 tonni aastas läheb kodumajapidamistes raisku teraviljatooteid.
Piltlikult öeldes viskame prügikasti iga kümnenda ostetud toidukoti sisu.
Toitu ära visates raiskame hulgaliselt ressursse: maad, vett, energiat ja tööjõudu.
Tarbi toitu targalt!
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.