Ajaloodoktor Inna Põltsam-Jürjo: "Liha oli väga oluline toiduaine. Kui vili ikaldus, siis aitasid välja loomad. Varastest aegadest on teada ka seda, kuidas inimesed lasid loomadest verd, et endal hinge sees hoida."
17. sajandit nimetatakse ka näljahädade tagasipöördumise ajaks. Ühest küljest tuli toidupuudusega toime tulla, teisest küljest tõi 17. sajand jõukamate lauale uusi eksootilisi toiduaineid. Aga mitte ainult uusi toite: hakati tarvitama ka näiteks tubakat.
Tallinna Ülikooli vanemteadur Inna Põltsam-Jürjo räägib 731. loos, mida põnevat Euroopast ja uuest maailmast Eestisse jõudis, kuidas mõjutas söögi- ja joogikultuuri katoliikluse asendumine luterlusega ja annab ka mõne toiduretsepti.
Inna Põltsam-Jürjo Autor/allikas: ERR/ Piret Kriivan
Saate autor on Piret Kriivan. Saate helirežissöör on Kätlin Maasik.
"Eesti lugu" on rahvuse lugu ja kõikide Eestimaa rahvaste lugu. "Eesti lugu" jutustab sellest, kuidas me oleme eestlastena kõigi raskuste kiuste kolmeks tuhandeks aastaks püsima jäänud. Loe siit.
2004. aastast on sarjas käsitletud Eesti muinasaega, keskaega, Liivimaa suurte sõdade ajajärku, reformatsiooniaega, Eesti iseseisvumist ja Vabadussõda, 1918. aasta Saksa okupatsiooni ja Eesti hajuskonna lugu välismaal, samuti Eesti ajalugu läbi naabrite Soome ja Läti vaatenurga, Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoni elu ja tööd, esimest laulupidu jpm. Saate autor on Piret Kriivan. Saate helirežissöör on Maris Tombach.
"Eesti lugu" saab kuulata Vikerraadiost laupäeviti kell 13.05, kordusena reedel kell 21.05 ja taskuhäälingus, saatel on Facebooki leht.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.