"Selsamal ajal pidas keegi Harjumaa aadlik ja kõrge raeliige Tallinnas pulmi , kuhu kirjateel olid kutsutud kogu aadel kõikidest Eesti maa-aladest ja ka paljud Riia piiskopkonnast ühes mitmete orduhärradega, nii et sulased arvasid, et ühesainsast gilditoast ei jätku kõikidele oodatud saajalistele." Batlhasar Russow " Liivimaa kroonika"
Kui Liivimaa sõda algas, peeti Tallinnas pulmi. Kui Läänemaa taluojad mässama hakkasid, oli hertsog Magnus pulmas. Ta ise võttis ka sõja ajal naise. Kui palju peeti Liivimaal 16.sajandi sõdade ajal pidusid , räägib Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi vanemteadur Ants Hein. (fotol)
Musta sousti retsept Inna Põldsami raamatust "Söömine-joomine keskaegses Tallinnas": Jahu pruunistada rasvas, lisada head veini ja kirsisiirupit, lisada veel suhkrut, ingverit, pipart, nelki ja kaneeli, viinamarju, rosinaid ja purustatud mandleid. Nii saab musta sousti.
Varamust: keskaegse pidulaua katsid Eesti loo 100. saate puhul Anu Mänd ja Ain Mäesalu.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.