Kell 8.30 räägime Narva muuseumi apteekri Tanel Mazuriga taimedest, mille raviomadustet teame liiga vähe (nagu nt hernes või humal) ning juttu tuleb ka neist taimedest, mille raviomadused ilmselgelt ülehinnatud. Juba 10. korda toimuvad Narvas Apteegi Teemapäevad, kus jagatakse kuhjaga terviseteadmisi.
Kell 9.20 saavad kõik pirukaarmastajad teada, mis on maitsvate pirukate saladus ja kuis neid ise kodus valmistada (retseptid allpool); külas on Lasnamäe Ahjupala pagarikoja spetsialistid. Pühapäeval peetakse Lasnamäel juba teist korda Pirukafestivali.
Kell 10.10 on külas Harjumaa Alasniidu lasteaia direktor Mariana Gutjuma, kes postitas sotsiaalmeediasse sel nädalal kuulutuse, kus otsib lasteaeda meessoost müramisõpetajat. Kuulutus on põhjustanud palju elavat vastukaja ja tõstatanud põnevaid küsimusi. Räägime müramise olulisusest ja meestest lasteaias.
RETSEPTID:
Moonikreemi-kohupiimapirukas
Taigen (u 600 grammi): 350 g jahu; 100 ml toasooja vett; 100 ml keefiri; 5 gr presspärmi; 50 gr võid; 1, 5 supilusikatäis suhkrut; näpuotsaga soola.
Täidis: 400 grammi pakikohupiima.
Moonikreem (u 200 grammi): 70 ml piima; 2–3 supilusikatäis suhkrut; 50 gr mooniseemneid; 1 supilusikatäis (ilma kuhjata) mannat; teelusikaotsatäis vaniljesuhkrut; paar supilusikatäit võid.
Piruka pealtmäärimiseks segada omavahel pool muna ja paar supilusikatäit piima
Valmistamine: Alusta taigna valmistamist eelmisel päeval, et see saaks enne ahju pistmist "puhata". Taigna valmistamiseks sega toasoe keefir soola, suhkru ja murendatud presspärmiga. Kui pärm on keefiris sulanud, lisa jaokaupa jahu ja vesi, koguaeg taigent segades. Lisa toasoe tükeldatud või (võid või ka pliidil üles sulatada ja lisada selle vedelal kujul taignale). Sõtku taigen käsitsi läbi niikaua, kuni see tuleb käte ja kausi seinte küljest lahti ning jäta taigen (tee taignast "pall") kaussi kinnikaetuna kuni 10 minutiks seisma ning pista see hiljem külmkappi järgmise päevani "puhkama". (Kui soovid samal päeval taigent kasutada, jäta ta paariks tunniks sooja tuppa seisma ning kui taigen "kasvama" hakkab, sõtku ta enne vormima hakkamist paar korda läbi ja kui taigen on veidi vedel, lisa vajadusel jahu.) Külmkapist välja võetud taignapall on kasvanud ja muutunud mõnusalt vormitavaks ja ei "tõmba kokku", nagu seda teeb nn noor taigen. Sõtku taignapall korralikult läbi ning jaga see kaheks võrdseks koguseks e palliks. Rulli taigen jahuse laua peal ahjuplaadi suuruselt (20x30 cm) lahti nii, et servad ulatuksid üle plaadi, tee sedasama ka teise taignapalliga. Taigna võid kohe küpsetuspaberil lahti rullida, et see koos paberiga hiljem plaadile tõsta.
Moonikreemi keetmist võid alustada enne kui taigna kapist välja võtad, siis on moonikreemil aega pliidil vaiksel kuumusel podiseda. Vala piim potti ja lase vaiksel kuumusel peaaegu keema tõusta, lisa piima segades mooniseemned, suhkur, soovi korral vaniljesuhkur ning lase neil vaiksel kuumusel 30–45 minutit pliidil podiseda. Mooniseemned kaotavad selle aja sees oma mõru maitse, kuid jäävad siiski mõnusalt krõmpsuks. Kui kreem on oma aja ära podisenud, nirista kreemi sisse manna, seda samal ajal kogu aeg segades. Võta pott tulelt, lisa või ning mikserda mõnusalt vahuseks ning jäta jahtuma. Jahtunud kreem sega kokku kohupiimaga.
Vala täidis piruka lahtirullitud, ahjuplaadil olevale taignale ning kata täidis teise lahtirullitud taigna ristkülikuga. Näpista servad tugevasti kinni ning võõpa pirukas muna-piima seguga pealt, et see küpseks kuldkollaseks. Kaunista mooniseemnetega ning jäta enne ahjupanekut 15-20 minutiks "rahunema". Pista pirukas eelsoojendatud ahju ning küpseta 180 kraadi juures kivipõhjaga ahjus u 20 min ja pöörleva õhuga ahjus 35-40 minutit. Kui piruka ahjust välja võtad, lase tal u pool tundi kuni tund seista, siis ei valgu täidis lahtilõikamisel pirukast välja.
Liha-mustaploomipirukas
Taigen (u 600 grammi): 350 gr jahu; 100 ml toasooja vett; 100 ml keefiri; 5 gr presspärmi; 50 gr võid; 1, 5 supilusikatäis suhkrut; näpuotsaga soola.
Täidis: 300 gr keedetud sealiha; 50 gr kuivatatud musti ploome; 150 gr mugulsibulat (salatisibul annab lihapirukale maheda maitsenüansi); 100 gr hapukoort või majoneesi või muud sobivat ja meelepärast kastet; näpuotsatäis soola ja pipart.
Piruka pealtmäärimiseks segada omavahel pool muna ja paar supilusikatäit piima.
Valmistamine: Alusta taigna valmistamist eelmisel päeval, et see saaks enne ahju pistmist "puhata". Taigna valmistamiseks sega toasoe keefir soola, suhkru ja murendatud presspärmiga. Kui pärm on keefiris sulanud, lisa jaokaupa jahu ja vesi, koguaeg taigent segades. Lisa toasoe tükeldatud või (võid või ka pliidil üles sulatada ja lisada selle vedelal kujul taignale). Sõtku taigen käsitsi läbi niikaua, kui see tuleb käte ja kausi seinte küljest lahti ning jäta taigen (tee taignast "pall") kaussi kinnikaetuna kuni 10 minutiks seisma ning pista see hiljem külmkappi järgmise päevani "puhkama". (Kui soovid samal päeval taigent kasutada, jäta ta paariks tunniks sooja tuppa seisma ning kui taigen "kasvama" hakkab, sõtku ta enne vormima hakkamist paar korda läbi ja kui taigen on veidi vedel, lisa vajadusel jahu.)
Külmkapist väljavõetud taignapall on kasvanud ja muutunud mõnusalt vormitavaks ja ei "tõmba kokku", nagu seda teeb nn noor taigen. Sõtku taignapall korralikult läbi ning jaga see kaheks võrdseks koguseks e palliks. Rulli taigen jahuse laua peal ahjuplaadi suuruselt (20x30 cm) lahti nii, et servad ulatuksid üle plaadi, tee sedasama ka teise taignapalliga. Taigna võid kohe küpsetuspaberil lahti rullida, et see koos paberiga hiljem plaadile tõsta.
Keeda sealiha madalal kuumusel soola-pipraga maitsestatud vees senikaua, kui liha saab rebida tükkideks (1h - …tundi). Liha maitsestamiseks võid puljongisse lisada veel sibulat ja porgandit (puljongist saad hiljem maitsva supi!). Lase lihal jahtuda ning rebi ta suupärasteks tükkideks, haki juurde sibul ning ploomid. Et segu liiga kuiv ei jääks, sega juurde kas hapukoort, majoneesi.
Vala täidis piruka lahtirullitud, ahjuplaadil olevale taignale ning kata täidis teise lahtirullitud taigna ristkülikuga. Näpista servad tugevasti kinni ning võõpa pirukas muna-piima seguga pealt, et see küpseks kuldkollaseks. Kaunista mooniseemnetega ning jäta enne ahjupanekut 15-20 minutiks "rahunema". Pista pirukas eelsoojendatud ahju ning küpseta 180 kraadi juures kivipõhjaga ahjus u 20 min ja pöörleva õhuga ahjus 35-40 minutit. Valmis pirukas on kuldkollane. Kui piruka ahjust välja võtad, lase tal u pool tundi kuni tund seista, siis ei valgu täidis lahtilõikamisel pirukast välja.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.