Viljandimaal Lätkalu külas on toomingas juba lehte läinud ning õiepungad suured. Sellest hoolimata pole heitlikud ilmad ning lörtsisadu lubanud põllule veel varastki kartulit panema hakata.
Reporter Arp Müller uurib Lätkalu külas Koorti Kartuli tootmishoone kõrval 17. aprillil 2024, kui suured on toominga pungad ning millal võiks toomingas õitsema hakata Autor/allikas: Arp Müller/ERR
Uurime, millal on viimane aeg varane kartul mulda panna, et oleks võimalik jaanipäeval värsket kartulit süüa. Tahame teada, kas Eesti kartulikasvataja jaoks on suurem konkurent Poola talunike mugulad või hoopis Itaaliast imporditavad makaronitooted. Selgitab osaühingu Koorti Kartul kaasasutaja ja juht Janek Lass, kes viib meid kartulipanekuks tahenemist ootavale põllule, varase kartuli Solist mugulate idandamise ruumi, seemnekartuli iseteeninduslikku müügipunkti, toidukartuli pakendamise liini tööd vaatama ning kartulihoidlassegi. Sellest, kuidas on elu praegu Koorti Kartuli kasutatavatel maadel ning Lätkalus külas aastatega muutnud, räägib põline külaelanik, 70-aastane jahi- ja kalamees Arvo Põrk. Viljandimaal Lätkalus käis mikrofoniga Arp Müller.
Lätkalu jahimees Arvo Põrk mäletab ka aegu, mil tänase Koorti Kartuli tootmishoonetes tegutses veel nõukogudeaegne ühismajand Autor/allikas: Arp Müller/ERREnne kevadiste põllutööde algust on Koorti Kartulis veel aega masinaid remontida Autor/allikas: Arp Müller/ERRKoorti Kartuli tootmishooned on rajatud kunagise Koorti talu asemele, hooned ja teed on kenasti korrastatud või rekonstrueerimisel Autor/allikas: Arp Müller/ERRKoorti Kartuli iseteeninduslik müügipunkt Lätkalu külas Autor/allikas: Arp Müller/ERRKoorti Kartuli juht Janek Lass vaatab, kui suureks on 17. aprilliks kasvanud Toominga pungad. Pelgalt Toominga õitsemise järgi paraku tänapäeval enam kartulipaneku alguse aega ei seata Autor/allikas: Arp Müller/ERRTöötajad Koorti Kartuli tootmisliinil Autor/allikas: Arp Müller/ERRÜks Koorti Kartuli laohoonetest Autor/allikas: Arp Müller/ERRÜks Koorti Kartuli tootmisliinidest Autor/allikas: Arp Müller/ERR
Ka saate teine, Saaremaal Aarne Põri Rautsi talus salvestatud lugu keskendub köögiviljakasvatusele. Rautsi talu vanaperemehelt Aarne Põrilt saame muu hulgas teada, mis takistab köögivalija kasvatajat põllupinda laiendamist ning kui sirge pidi veel mõned aastad tagasi eurodirektiivi ettekirjutusel olema talust kauplusesse minev porgand. Rautsi talus käinud reporter Margus Mullale oli üllatuseks, ta nägi esmakordselt, et Saaremaal kasvatatakse ka sinist porgandit! (NB! Vaata fotot allpool!)
Rautsi talu sinine porgand Autor/allikas: Margus Muld/ERRSaaremaa Rautsi talu köögiviljaladu on kevadeks tühjenenud Autor/allikas: Margus MuldERRSaaremaa Rautsi talu vanaperemees Aarne Põri Autor/allikas: Margus MuldERR
Saates keskendutakse sise- ja välispoliitikale, kaitseküsimustele, haridusele, ühiskonna- ja keskkonnateemadele ning muudele päevapoliitiliselt olulistele küsimustele.
Saatejuhid on Kaja Kärner, Arp Müller ja Mirko Ojakivi.
"Reporteritund" on eetris T-N kell 14.05, kordusena kell 19.05.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.