Toitev ja tummine ning otse Toscanast. Mõeldud kõhutäieks neljale.
Vaja läheb:
50-100 milliliitrit külmpressitud oliiviõli
3 supilusikat peeneks hakitud küüslauguküüsi (6-10 küünt)
2 klaasi kuivatatud valgeid ube (cannellini, leotatud üle öö ja nõrutatud) või 6 kl
konserveerituid, nõrutatud
Meresoola
Värskelt jahvatatud musta pipart
250 milliliitrit loomaliha-, kana- või köögiviljapuljongit
2 supilusikat hakitud peterselli
Soovi korral 4 viilu röstitud saia või saiakuubikuid
Valmistamine:
Keeda ehtne puljong.
Kuumuta pannil või paksu põhjaga potis küüslauk pooles koguses
oliiviõlis madalal tulel helekollaseks.
Sega sisse puljong ja oad, lase aeglaselt keema ning hauta umbes 5-6 minutit. Võta pool supi kogusest ja püreeri. Saadud puder sega uuesti
supi sisse ja keeda veel 5-6 minutit. Kui tahad ehtsat umami maitset, lase supil kauem podiseda - 30 minut või isegi 2 tundi - maitse muutub eriti hõrguks.
Enne serveerimist sega ülejäänud oliiviõli supi sisse (jäta natuke ka kaunistuseks) – nii saab maitse ehtsam ja kõik hea jääb alles.
Kui tahad serveerida kohaliku kombe järgi, pane igasse supitaldrikusse toekas viil röstitud saia ja kalla see supiga üle. Ilma on ka hea ja kergem. Maitsesta värske musta pipra ja hakitud peterselliga. Lisa imeilusasti, näiteks rõõmsa
sõõrina, supitaldrikusse 1-2 teelusikat värsket külmpressitud oliiviõli. Naudi eelroana või mõnusa kerge pearoana.
NB! Kõige sametisem püree tuleb käsiveskit kasutades (foodmill), aga väga hästi sobivad ka köögikombaini püreestaja, blender või saumikser.
* Kui kasutad puljongikuubikuid, hoidu glutamaatidest (E620-625) jms. keemilistest lisanditest. Kiire kodune puljong valmib poole tunniga 1 kartuli, porgandi, sibula ja küüslauguküüne ning peotäie ürtide ja/või pipraterade ning loorberilehe abil.
Head isu soovib Evelin Ilves!
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.