Sotsiaalministeeriumi peakaplan Ove Sander räägib kell 8.15 ööpäevaringsest hingehoiutelefonist 116 123, toetamaks kriisis inimesi.
Kui turvaliselt möödus jaaniõhtu ja -öö, annab teada Päästeameti vabariigi vastutav korrapidaja Erkki Põld.
Milliseid toite teha lõkkel, soovitab kell 9.30 hobikokk ja toidublogija Priit Vahar (vt soovitusi allpool).
Rändur ja avastaeesti.ee autor Marko Kaldur kutsub kell 10.15 külastama Eesti ja Põhja-Läti vähemtuntud paiku.
Jaanikommetest räägib kell 11.15 Eesti Vabaõhumuuseumi teadussekretär Maret Tamjärv.
Priit Vahari soovitused
Lõkkekartul – fooliumisse ja jaanitule tuhka/sütesse, pool tundi, olenevalt kartuli suurusest. Saab ka ilma fooliumita. Pooleks ja lusikaga seest süüa. Peale sool ja või, miks mitte omatehtud ürdivõi. Tegu ise on lihtsamast lihtsam, tuleb võtta 35% koor ja see "üle" vahustada, ehk siis jätkata vahustamist nii kaua kuni moodustuvad või ja vadak. Siis vadak ära valada ja veel lusikaga pisut muljuda, et kogu vedelik enam-vähem eralduks. Siis sisse meelepärased ürdid ja näputäis soolahelbeid. Mulle meeldib murulauk.
Lõkkepeet – sama, mis kartuliga, ainult aega läheb kauem, tunnike, fooliumisse võib panna maitseks tüümiani, punet (vorstirohi), köömneid. Kõikvõimalikud muud juurviljad, porgand, bataat, mugulsibul, jämedalt viilutatuna fooliumisse, mitte ükshaaval vaid pakikesena, mõnus segu.
Liha otse sütel – veisesteik, eriti hea on antrekoot (entrecôte – ribidevaheline pr k) ehk rib-eye. Korralikud punased söed, nii et tuhka peal ei ole, liha otse peale, korra kergitada ja kinni jäänud söetükid maha rapsida. Minut ühelt ja minut teiselt poolt, lasta mõni minut rahuneda, maitsestada soola-pipraga, lõigata ribadeks.
Lõkkekala valmistamiseks kasutatakse lehtpuus planku/lauajuppi, millele kinnitatakse eelnevalt maitsestatud filee ja mis fikseeritakse seejärel lõkke kõrvale asendisse, et kala saaks ühtlaselt ja aeglaselt tulekumas küpseda. Lõhe, forell, siig. Kinnitada saab hambatikkudega, väikeste naeltega, traadiga. Reeglina kulub kala küpsemiseks 45-60 min, aga palju oleneb kasutatava filee suurusest ja tule intensiivsusest.
Kala ajalehes – nt haug, ahven. Sisikond välja, kõhtu võid, soola ja tilli, ümber leht küpsetuspaberit ja siis märja ajalehe sisse ja sütesse, ajaleht põleb/söestub ümbert ja valmis, ca pool tundi.
Savipott tuhas/sütes – hernesupp, liha, kruubipuder lihaga, herned/oad, ainult fantaasia on piiriks.
Suurem lihatükk fooliumis – lambakints mitmesse kihti mässida, kui on olnud suurem tuli siis auk kuuma maapinna sisse ja palju sütt peale, 6 tundi.
Banaan šokolaadiga fooliumis – banaan koos koorega, pragu sisse lõigata, šokolaad banaani sisse, fooliumisse ja sütesse.
Leivad, karaskid, lehttaigen jne – ümber pulga ja lõkkel küpsetada. Rukkijahu, sool, küpsetuspulber, vesi, võid.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.